Negotin – Na Međunarodnom Sajmu meda i vina u Negotinu, posetioci su ove godine mogli da uživaju u štandovima više od četrdeset domaćih i vinarija iz Bugarske i Rumunije i pedesetak štandova domaćih i inostranih pčelara-proizvođača meda.

„Sajam meda i vina koji organizujemo već 12 godina je po mnogo čemu jedinstven. Pre svega je jedini takav festival koji se priređuje na otvorenom. Tokom dana posetiocima se pruža prilika da uživaju u proizvodima od meda i medu proizvođača, koji su u našem kraju poslednjih godina postigli vrhunske rezultate i danas su zapravo Regionalna asocijacija za edukaciju pčelara. Vinarije u centar dešavanja uvodimo u večernjim satima kada pravimo vinsku priču, uz zanimljive sadržaje i muziku koja se idealno slaže sa idejom o našem sajmu za koji izlagači iz godine u godinu pokazuju sve veće interesovanje“, kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije, koja se sa Društvom pčelara „Hajduk Veljko“ i Udruženjem vinara Negotinske Krajine, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, već punih 12 godina potpisuje kao organizator ove sada već renomirane privredno-turističke sajamske manifestacije.

Kao i ranijih godina posle niza priređenih atraktivnih muzičkih i etno sadržaja Sajam je zaokružen dodelom tradicionalnih nagrada. Priznanje za najbolje uređeni štand na 12. Sajmu meda i vina dobila je Vinarija “Ravnica“ iz Inđije, kojoj je u kategoriji desertnih vina prilikom ocenjivanja pripala zlatna medalja za vino Beli bermet iz 2016. godine.

U kategoriji belih, najbolje ocenjeno je vino Shardonay 2016. godine, proizvedeno u Vinariji Vimmid u Vidrovcu kod Negotina, koja je zasluženo ponela zlatnu medalju.

Za crveno vino Merlo-barik, 2015. godine, Vinarija Mikić iz Rečke dobitnik je zlatne medalje. Toj Vinariji je pripalo i priznanje za Roze iz 2016. godine – srebrna medalja, tako da je Vinarija Mikić proglašena i za apsolutnog pobednika Sajma meda i vina Negotin 2017. godine.

U Komisiji koja je ocenjivala uzorke vina – 105, u četiri kategorije bili su ugledni stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

I ove godine slogan Međunarodnog sajma meda i vina u Negotinu je bio „Oni vide med i vinO“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *