120 godina rudarstva u Boru – 6.avgust u znaku inženjera Šisteka i jubileja

0

BOR – Čitav vek i dve decenije preko u Boru i Majdanpeku kopaju se rude bakra, zlata i srebra. Obeležavajući taj jubilej kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning, koje su za samo nekoliko poslednjih godina vratile rudarstvo na listu najuspešnijih privrednih grana u Srbiji, šestog avgusta proslavljaju Dan rudara Srbije.

U Boru se 6. avgust i ove godine obeležava u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a Bor, a danas Srbija Ziđin Koper.

Proslava Dana rudara Srbije počinje tradicionalnom rudarskom budilicom koja će 6.avgusta izjutra proći svim većim gradskim ulicama i naseljima. Na platou Doma kulture će u organizaciji Narodne biblioteke Bor biti priređena izložba fotografija „Planirana starost centra“, dok će u Muzeju rudarstva i metalurgije tokom celog dana moći da se razgleda izložba „Početak i trajanje – 120 godina rudarstva u Boru“. Turistička organizacija grada će na istom mestu, povodom Dana rudara Srbije, organizovati prodajnu izložbu suvenira, rukotvorina i starih zanata.

Nagrade, fudbalski spektakl i koncert

U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru biće upriličen prijem za delegacije visokih zvaničnika Vlade Republike Srbije, kao i za brojne poslovne partnere, prijatelje kompanije i predstavnike društveno-političkog života Timočke Krajine, ali i cele Srbije. U oficijelnom delu najboljim radnicima Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning biće dodeljena nagrada “Inženjer Šistek”, najviše priznanje koje se uručuje za doprinos razvoju kompanije. Nakon jednosatnog ceremonijala dodele „Šistekovih nagrada“, za goste će biti upriličen svečani ručak. 

Popodnevni i večernji deo programa namenjen je građanima Bora i susednih gradova. Njima Grad Bor i dve kineske kompanije poklanjaju fudbalski spektakl i koncert. Najpre će na gradskom stadionu u prijateljskoj utakmici snage odmeriti srpski šampion u fudbalu „Crvena zvezda“ i FK „Bor 1919“, a potom će u večernjim satima, na stadionu hotela „Jezero“, biti organizovan koncert “Zvezda Granda“. Pod otvorenim nebom nastupiće Aleksandra Prijović i Stefan Petrušić, a muzički program biće upotpunjen nastupom di-džeja i vatrometom. Od Bora do Borskog jezera organizovan je i besplatan autobuski prevoz na svakih pola sata, u terminu od 16 do 3 sata ujutru.

Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning će, kao glavni nosioci i pokretači privrede u Boru i regionu, i ove godine pružiti finansijsku potporu brojnim manifestacijama u oblasti kulture i sporta koje povodom Dana rudara Srbije organizuju gradske ustanove i sportska društva.

I Majdanpek poštuje tradiciju

Ostajući verni tradiciji, majdanpečki rudari pobrinuli su se da organizuju sve manifestacije koje se za ovaj praznik vezuju i Majdanpečani ih vole, počev od prijema za poslovne prijatelje i  koncerta u centru grada, do prigodnih sportskih takmičenja.

Obeležavanje praznika će u Majdanpeku početi dan ranije, 5. avgusta, prijemom za poslovne prijatelje i saradnike. U foajeu Gradske galerije biće otvorena izložba fotografija koju ovim povodom priprema Udruženje za Majdanpek, a u galeriji će moći da se pogleda izložba slika „Zov moje duše“, umetnice iz Požarevca Jelene Lazić.

Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata RBM-a će 5. avgusta biti domaćin tradicionalne svečanosti koju povodom Dana rudara organizuje Sindikat metalaca Srbije i na kojoj se po lepom običaju i praksi ručnim satovima nagrađuju po dvojica rudara iz „Rudnika“ – Rudnik,  RBB-a Bor, RMHK „Trepča“ Zvečan i, naravno, iz Rudnika bakra Majdanpek. Ovaj sindikat tradicionalno organizuje i turnir u malom fudbalu, koji je planiran za 6. avgust, uz učešće 10-ak ekipa sastavljenih od zaposlenih u rudniku.

Na praznik će, 6. avgusta, i u Majdanpeku biti održan koncert na platou u centru grada. Za dobru zabavu pobrinuće se mladi i već afirmisani pevači Džejla Ramović i Milan Mitrović, poznati iz takmičenja „Zvezde Granda“. Kompanije koje su u RBM-u angažovane kao podizvođači pripremiće za građane osvežavajuće napitke, a veče puno dobre muzike završiće se uz di-džeja i neizostavan vatromet.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *