16. Sajam zapošljavanja u Boru

BOR – U organizaciji borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Ustanovi sportski centar u Boru održan je 16. Sajam zapošljavanja. I ovogodišnji sajam prepoznat je kao prilika za poslodavce da predstave slobodna radna mesta, a pre svega za nezaposlene da se informišu o ponudi na tržištu rada, odaberu potencijalne poslodavce i apliciraju za posao shodno svojim zanimanjima.

I ove godine ponuda je bila raznovrsna. Najviše poslova namenjeno je nezaposlenima sa srednjom stručnom spremom, a manji broj visokoškolcima. Najveću pažnju privukle su kompanije Ziđin Bor koper i Rakita čija je ponuda obuhvatila najveći broj zanimanja.

Danas su na sajmu 33 poslodavca, 282 slobodna radna mesta, i najveće interesovanje je ispred štandova rudarskih kompanija jer i ceo ovaj grad vidi buduću perspektivu upravo u ovom sektoru. Ove kompanije primaju dosta radnika, može se videti na njihovim banerima koja su to zanimanja. Dobro su došli i tražioci zaposlenja, kao i poslodavci, a Nacionalna služba ostvaruje posredovanje na najdirektniji mogući način licem u licem, i omogućava da nezaposleni pita poslodavca za sve ono što u tekstu konkursa nije navedeno i sve što ga interesuje“, kaže Sonja Stanković, direktor filijale NSZ u Boru.

Osim javnih na sajmu su učestvovala i privatna preduzeća, kako iz Bora tako i drugih gradova, a na raspolaganju su i bili poslovi za osobe sa invaliditetom.  

45 ponuda je baš za osobe sa invaliditetom. Znamo da su oni najugroženija grupa na tržištu rada, da ih poslodavci teško zapošljavaju. Uz korišćenje programa NSZ to je moguće tako da će njih 45 biti u mogućnosti da dobije zaposlenje na sajmu“, dodaje Sonja Stanković, direktor filijale NSZ u Boru.

Organizaciju sajma je podržao i grad Bor, koji je i ove godine opredelio finansijska sredstva za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja, a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Današnji sajam zapošljavanja je izvanredna prilika za sve one koji su u potraži za poslom kao i za poslovace koji nude i traže nove kadrove, da reše problem nezaposlenosti. Lokalna samouprava i grad Bor zaista prepoznaju ovo kao jedan veliki problem koji se trudimo da rešimo putem te razvojne komponente budžeta. Ove godine za aktivnu politiku zapošljavanja odvojeno je 20 miliona dinara narednim rebalansom koji nam predstvoji ćemo zasigurno dodati još minimum toliko sredstava da budu na nivou prošlogodišnjih, ako ne i veća, tako da je to još jedan od načina na koji se lokalna samouprava trudi da pomogne sugrađanima da reše problem nezaposlenosti“, istakla je Milena Stanojković, član Gradskog veća u Boru.

Osim da se prijave za konkretna radna mesta kod poslodavaca prisutnih na sajmu, nezaposleni su mogli i da se informišu o konkursima koje poslodavci tek planiraju da raspišu, ali i drugim programima za podsticanje zapošljavanja Nacionalne službe, otvorenim u ovoj godini.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *