SRBIJA, BOR – Danas svaki pacijent u Evropi koji smatra da bi alternativa bila bolji izbor za njega od klasične medicine može da ode legalno i bezbedno kod licenciranog stručnjaka iz ove oblasti. U Srbiji je alternativna medicina izjednačena sa zvaničnom još 2005. godine, ali se ta vrsta usluge i lečenja kod nas plaća jer u Srbiji alternativa još nije integrisana u zdravstveni sistem kao što je to slučaj u razvijenim zemljama Evrope.

Kineska medicina, homeopatija, kvantna medicina, hiropraktika, fitoterapija, ajurvedska pulsna dijagnostika samo su neke od priznatih metoda alternativne medicine u Srbiji.

„Od kada su se ove metode našle u zakonu, na njih se više ne gleda kao na nadrilekarstvo, ali pod uslovom da se altrenativnom medicinom bave osobe sa licencom. Nažalost kod nas ima mnogo zloupotrebe, a često je u igri i veliki novac. Ozbiljne bolesti zahtevaju i ozbiljno lečenje i trebalo bi dobro proveriti ko se sve bavi alternativom“, kaže dr Slađana Jovanović, načelnik Službe opšte medicine u borskom Domu zdravlja.

U Srbiji se alternativnom medicinom mogu baviti samo lekari, stomatolozi, farmaceuti i medicinske sestre, ali se alternativom u velikom procentu bave i laici, bez dozvole za rad koje daje Ministartvo zdravlja Republike Srbije. A da bi se izbegle neprijatnosti , na sajtu Ministarstva mogu se pronaći i osnovni podaci o metodama alternativne medicine koje su kod nas legalizovane.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3vdydb“ allowfullscreen ]
Alternativna medicina u zdravstvu, 02… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *