Ambasador Slovenije Damjan Bergant u poseti Boru

BOR – Ambasador Republike Slovenije Damjan Bergant posetio je, u okviru obilaska jugoistočne Srbije, Grad Bor i sastao se sa predstavnicima lokalne samouprave i gradske uprave.

Cilj posete bio je obilazak zajednice Slovenaca u Boru i upoznavanje sa mogućnostima razvijanja privredne, kulturne i sportske saradnje. U Srbiji trenutno posluje više od 1500 slovenačkih kompanija koje zapošljavaju 25 hiljada radnika, a u Boru postoji mogućnost za privredne investicije, s obzirom na ubrzani razvoj rudnika i celog grada, rekao je Bergant.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je naglasio da od Slovenije može dosta da se nauči. Delegacije iz Bora bile su nekoliko puta u Sloveniji u vezi iskustava sa fabrikama za prečišćavanje otpadnih voda i toplanama, a jedan od ciljeva ulaganja u sela je da u Boru ona u roku od četiri godine izgledaju poput onih u Sloveniji.

Na sastanku je predloženo i da se Grad Bor u narednom periodu pobratimi sa jednim od gradova u Sloveniji, u cilju daljeg razvijanja dobrosusedskih i bilateralnih odnosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.