Banane u Šarbanovcu

BOR – Neposredno uz  reku Timok u Šarbanovcu, pored Bora, smeštena je porodična kuća Vukice Admović koja privlači pažnju ne samo lepotom, već  cvećem i neobičnim vrstama voćaka kojim je okružena. Iako je Vukici teško da se opredeli za omiljeni cvet ili voćku svakako najviše pažnje privlače velika stabla banana.

„Banane smo nabavili iz Zaječara. Imamo ih pet godina i sad su prvi put procvetale i zametnule prve plodove. Traže puno svetlostii , stalno zalivanje i neće na promaju“ – kaže Vukica.

Da kuća izgleda poput iz bajke  Vukici je trebalo  desetak godina.  Nakon što se vratila iz Austrije odlučila je da gaji i cveće, ali ne za prodaju, nego iz prevelike ljubavi prema njemu. Cveće je za nju radost i pomaže joj da bar na kratko pobegne od svakodnevnih problema.

„Uz cveće zaboravim na probleme. Imam gotovo sve vrste cveća,a naneobičniji cvet je „zapaljena cigareta“. Imam i kaktus koji je star skoro 90 godina. Za njega su mi davali nekoliko hiljada eura, ali ja ne želim da ga prodam“ – već razmišljam da ga sada presadim, dodaje Vukica.

Osim ljubavi cveću je potrebna i nega, najviše vode koje ovde pored Timoka ima napretek. Uz pomoć ćerke, Vukica ga redovno presađuje, prihranjuje i u njega ulaže dosta. Kaže, za svaku sezonu više od 1.000 eura. Nije joj žao, jer od maja do oktobra  u dvorištu  provodi najlepše trenutke.

„Kad dođe proleće zaista puno ulažem,kupujem na tone zemlje, saksije, đubrivo i nove vrste cveća, ali trud se isplati. Kada vidim kako raste i koliko mi znači ulaganja se isplate“ – zaključila je na kraju Vukica Adamović.

Vukica obožava da poklanja cveće, posebno onima koji ga poput nje vole i umeju da ga paze i neguju. Kada se nešto radi iz zadovoljstva i prevelike ljubavi,  koja se nesebično deli sa drugima, cveće to najbolje oseća i uzvraća  svojom lepotom, bujnošću i mirisom.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x37dfwu“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *