Bašta Mire Bogdanović

BOR – U vreme velike suše koja je i ove godine pogodila  borsku opštinu  gotovo je nestvarna ovakva oaza zelenila. Iako kiša nije pala mesecima,  povrće u bašti Mire Bogdanović iz Krivelja kod Bora uspeva kao u najboljim godinama. Na 12 ari posadila je sve vrste povrća ,a prve plodove ubrala je iz plastenika već početkom maja. Mira je posebno ponosna na rod paradajza.

„Prvi paradajz je najkrupniji i izuzetno je kvalitetan. Pojedini plodovi su teški i do 400 grama,a  ni jedan nije ispod 130 grama“ – pohvalila se Mira Bogdanović

Svim kulturama a posebno povrću naj značajna je voda. Zahvaljujući  rečici koja protiče u blizini imanja, a uz pomoć pumpi Mira je uspela da obezbedi bašti dovoljno vode.

„Baštu zalivam svake večeri, ali naizmenično. Samo tako može da opstane u ovim vrelim danima“ – kaže Mira Bogdanović.

Nije samo voda  dovoljna za razvoj poljoprivrednih kultura, veoma važna je i prihrana. Pošto se opredelila za organsku proizvodnju Mira Bogdanović koristi isključivo stajsko đubrivo.

„Rasturili smo 140 prikolica djubriva i sada smo mirni. Ono što je važno mi ne prskamo povrće, već korov samo površinski uništavamo“ – dodaje Mira.

Ona očekuje da će sa 12 ari ubrati oko tri tone povrća, a glavno tržište joj je borska zelena pijaca na kojoj ona prodaje decenijama. Ima stalne mušterije koje znaju da cene pre svega kvalitet.

 

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2z96m3″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *