Bezbednost mladih u Boru zadovoljavajuća

BOR – Bezbednost borskih osnovaca i srednjoškolaca je na visokom nivou, istaknuto je na sastanku u skupštini grada na kom su predstavljeni rezultati projekta „Bezbednost mladih u Boru“ koju je u partnerstvu sa lokalnom samoupravom, sprovela Međunarodna bezbednosna asocijacija ISA Srbija. U period od šest meseci u po četiri osnovne i srednje škole održana su predavanja i obavljeno anketiranje 800 đaka o verbalnom, fizičkom i internet nasilju kao i upotrebi alkohola i narkotika.

 “Mi smo zadovoljni sa rezultatima. U odnosu na ostale gradove gde smo radili istraživanje mogu da kažem da se Bor visoko pozitivno kotira. Na osnovu pitanja da li ste koristili narkotike, da li znate nekog ko koristi marihuanu, da li ste koristili neku drugu drogu, veoma je mali procenat đaka koji je dao pozitivan odgovor. Kroz odgovore da li znate nekog ko prodaje drogu, da li biste prijavili dilera, kome bi ste prijavili, utvrdili smo koliko poverenje imaju đaci prema roditeljima, nastavnicima, policiji, gradu. Suština projekta je da se uspostavi bezbednosni barometar kojim će se utvrđivati stepen ugroženosti mladih u Boru i poveća saradnja između institucija kako bi se uticalo da se nasilje prijavljuje i naravno poveća stepen poverenja na relaciji đaci – nastavno osoblje”, istakao je Veroljub Petronić iz Međunarodne bezbednosne asocijacije ISA Srbija.

Međunarodna bezbednosna asocijacija ISA Srbija, projekat je realizovala u partnerstvu sa lokalnom samoupravom.

 “Reč je o zajedničkom projektu Grada Bora I ISE sprovedenom u periodu od šest meseci u kome je istraživanjem obuhvaćeno više od 800 mladih osnovaca i srednjoškolaca. Nama je čast da možemo da sarađujemo i učestvujemo u ovom projektu s obzirom da smo kao lokalna samouprava prepoznali problem bezbednosti i ovo značajno pitanje uvrstili i u Lokalni akcioni plan. Sa druge strane imamo odličnu saradnju sa školama, institucijama: Policijskom upravom Bor, Centrom za socijalni rad i drugim organizacijama sa kojima sarađujemo kako bismo poboljšali položaj mladih u našem gradu”, istakao je Srećko Zdravković, član Gradskog veća u Boru.

Kako je istaknuto, u okviru projekta biće napravljena i facebook stranica na kojoj će učenici moći da prijave svaki oblik nasilja, a koju će u cilju preventivnog delovanja i povećanja bezbednosti mladih moći da prate i roditelji i nastavnici, kao i predstavnici institucija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *