Bor četvrta opština u kojoj je uveden digitalni katastar

BOR – Bor je danas postao četvrta opština u Srbiji u kojoj je u postupku reforme Republičkog geodetskog zavoda, uveden savremeni informacioni sistem. Primenom nove IT tehnologije u radu,  zaposlenima u borskom katastru omogućena je dostupnost svih baza podataka, a građanima olakšana procedura i mogućnost dobijanja potrebnih informacija i dokumentacije.   

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zaista danas ima tu čast da zajedno sa predsednikom Opštine, načelnikom borskog okruga i predstavnicima Republičkog geodetskog zavoda, označi početak rada informacionog sistema. To znači da svaki papir koji građanin danas podnese u Republičkom geodetskom zavodu u Boru će se prevoditi u elektronski oblik i moćiće u svakom trenutku da zna gde se nalazi kod obrađivača u kom statusu je njegov predmet. Dobijamo jedan transparentan katastar u Boru koji je dostupan građanima i koji je kao takav otvoren. Dobijamo brži katastar, bez čekanja. Ovo je samo jedan korak ka uvođenju nove reforme katastra. Bor smo izabrali kao jednu od opština koja je pokazala jako dobre rezultate među deset najboljih u Srbiji u poslovima ozakonjenja, poslovima elektronske dozvole i Bor je zapravo spreman da implementira, jedan ovakav sistem“, rekla je pomoćnica u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran.

To znači da  Implementacija novog IT sistema pomoći će građanima da brže i jednostavnije koriste usluge katastra. Savremeniji informacioni sistem predstavlja i veliku prednost za lokalne samouprave, jer pojednostavljuje do sada komplikovanu i sporu proceduru dobijanja podataka i stvara odgovarajući ambijent za ulaganja.

Šta to znači za naše sugrađane? Znači da će se u narednom periodu na jednom mestu u potpunosti u digitalnoj formi naći sva dokumenta i da će se sve ono što predstavlja potrebe naših sugrađana digitalizovati, da će se skratiti vreme čekanja u redu i skratiti i vreme dobijanja odgovora u službi za katastar. Nama je bitno kao opštini Bor, a pokazali smo u prethodnom periodu da smo jedna od deset najboljih, kao što je rekla pre neki dan potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u delu ozakonjenja i upravo će nama pomoći kao Opštini Bor ovakav sistem da budemo još bolji, još produktivniji, a našim sugrađanima da vreme čekanja i odgovora od strane službe za katastar bude kraće i efikasnije“, istakao je predsednik Opštine Bor, Aleksandar Milikić.

Dalju modernizaciju katastra i unapređenje procesa upravljanja nepokretnostima omogućiće i novi Zakon o upisima u katastar koji tokom meseca ulazi u skupštinsku proceduru. Prema najavama ovaj krovni dokument omogućiće brži upis nepokretnosti kroz uvođenje elektronskog šaltera, veću pravnu sigurnost u prometu nekretnina i efikasniji postupak overe ugovora i upisa imovine.

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/up0W-zaqgzs“ frameborder=“0″ allow=“autoplay; encrypted-media“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *