Borba protiv korupcije – borba za Evropsku uniju

BOR – Borba protiv korupcije biće u narednom periodu jedna od najznačajnijih stavki u razgovorima za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Napredak na ovom polju ne postoji od 2008. godine, a kako bi se ispunile obaveze na lokalnom i republičkom nivou predviđene poglavljem 23 neophodno je usvajanje i primena Lokalnih antikorupcijskih planova.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti  koji predviđa legalnu mogućnost da lekar primi poklon čija je vrednost do 462 evra ili novčani u vrednosti od najviše pet odsto od prosečne plate, svakako ne doprinosi borbi protiv korupcije. Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže da ovakve odredbe favorizuju građane koji imaju više novca i legalizuju korupciji, zbog čega očekuje da u praksi neće biti primenjivane i da će biti izmenjene.

Prema njegovim rečima o tome koliko je korupcija na lokalnom nivou zastupljena za sada nema zvaničnih podataka i dodaje da je jedino aktivna međusobna saradnja svih institucija koje se bave ovim problemom put za sprovođenje mera antikorupcije, a prvi sastanak i debata na kojoj su učešće uzela sva tela, održan je prošle nedelje u Boru.

Borba protiv korupcije – borba za Evropsku uniju, 11.maj 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *