Brašna, kvasca i ostalih namirnica ima dovoljno

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je tražnja porasla tokom pojave korona virusa. Nedimović je rekao da samo tri najveća proizvođača brašna u Srbiji zadovoljavaju potrebe cele zemlje i da zemlja ima određenu količinu brašna i za izvoz u zemlje regiona.

Proteklih dana bila velika tražnja i za kvascem, koji se uglavnom uvozio iz Mađarske i Hrvatske i nije bilo proizvođača u našoj zemlji, te je zbog toga pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana, ističe, proizvedeno 240 tona kvasca, rekao je ministar.

Nedimović je podsetio da je u vreme korone pokrenuta još jedna važna proizvodnja, a to je natrijum hipohlorida u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, za koji je Svetska zdravstvena organizacija rekla da je najbolje dezinfekciono sredstvo protiv virusa korona, dodajući da se to sredstvo doprema u kliničke centre u Srbiji.

U Župi u Aleksandrovcu je počela i proizvodnja 75 procentnog alkohola koji  se, takođe, dostavljaju zdravstvenim ustanovama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *