Brže i kvalitetnije delovanje u vanrednim situacijama

BOR – Srpsko – ruski humanitarni centar sa sedištem u Nišu formiran je 2012. godine, kao rezultat saradnje sa Rusijom započete 2007. godine kada su Srbiju zahvatili požari. Ova saradnja unapređena je narednih godina zajedničkim aktivnostima u gašenju požara i poplava, rečeno je na sastanku rukovodstva grada i sektora za vanredne situacije u Boru sa predstavnicima ovog centra.

Cilj je bio da se formira jedan centar i administrativno smanje procedure kako bi se brže i efikasnije reagovalo u vanrednim situacijama. Naši kapaciteti za obuku su svakog dana sve veći i mislim da ćemo uspešno moći da sarađujemo sa gradom Borom u narednom periodu“, rekao je Bojan Glamočlija, kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Na listi gradova kojima su srpsko – ruski humanitarci pružili pomoć pre dve godine bio je i Bor.

Saradnja je započeta 2017. godine kada su srpsko ruskim humanitarci poslali ruski avion i pružili nam pomoć u gašenju velikog požara koji je obuhvatio nekoliko 400 hektara šume u okolini Bora i 200 hektara šume na Crnom vrhu. Upravo to pokazuje prisutnost Centra na teritoriji grada i razlog što razmatramo mogućnosti podizanja regionalnog kapaciteta, kako bismo mogli da reagujemo na široj teritoriji“, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Razlog sastanka bio je i da se utvrde budući koraci radi adekvatne primene novih propisa iz ove oblasti, koji se primenjuju od kraja novembra prošle godine.

Želim da kažem da smo spremni da maksimalno pomažemo i da sarađujemo sa gradom Borom. Ovaj sastanak je bio neophodan i zbog načina reagovanja koji se od nas očekuje u vanrednim okolnostima u narednom periodu, a koji je propisan Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama“, rekao je Vjačeslav Vlasenko koordinator Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Kako je istaknuto cilj sastanka bio je dogovor o mogućnostima podizanja kapaciteta sektora za vanredne situacije u Boru i bržeg i efikasnijeg delovanja u vanrednim okolnostima ne samo na području grada već regiona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *