Bubrežni bolesnici i korona

BOR – Pandemija bolesti izazvane korona virusom je, između ostalog, znatno uticala i na bubrežne bolesnike. Najugroženiji su pacijenti kojima je neophodna hemodijaliza, jer je nemoguće izbeći kontakte. I osobe kojima je transplatiran bubreg su u velikoj meri podložne oboljevanju, jer im je imuni sistem znatno oslabljen, ističu lekari. Međutim, činjenica je i da su neke osobe sa inače zdravim bubrezima razvile simptome akutne bubrežne slabosti u sklopu teže kliničke forme bolesti COVID-19.

U cilju podizanja svesti o efikasnom upravljanju simptomima bubrežnih oboljenja i osnaživanju pacijenata da vode aktivan život ove godine na međunarodnom nivou obeležava se Dan bubrega pod sloganom „ Živeti dobro sa bubrežnom bolešću“.

Sa bolesnim bubrezima se može živeti dugo, ali moraju se poštovati svi principi. Najvažniji je način ishrane, potom dovoljan unos tečnosti, a važan je i sam kvalitet hemodijalize. Važno je da se sam proces transplatacije bubrega u našoj zemlji podigne na više nivo, odnosno da mu se prida značaj koji objektivno zaslužuje. Osobe sa doniranim bubregom žive kvalitetnije od pacijenata na dijalizi“, kaže prim. dr Ljubinko Todorović, predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Srbije.

Na hemodijalizi u Boru trenutno su 33 pacijenta. Za teže bubrežne bolesnike kažu da su zbog učestalosti i dugotrajnosti terapije skloni depresiji i da je za njih veoma značajna psihološka podrška. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odobrilo je Savezu organizacija bubrežnih invalida Srbije sredstva za organzovanje osam edukativnih predavanja u cilju psihološke podrške za pacijente na hemodijalizi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *