Cerovo na minus 25 stepeni celzijusa

BOR – Zima, sneg i niska spoljna temperatura, otežali su rad na površinskom kopu Cerovo, Rudarsko topioničarskog basena Bor. Najvećih problema bilo je oko Božića, kada su temperature bile niske uz jak vetar, kažu zaposleni u ovom delu kombinata bakra, jer su putevi na kopu često bili zaleđeni, a so na niskoj temperaturi više ne reaguje. Najviše problema imali su vozači teških kamiona i rukovaoci bagera.

„Najviše problema imali smo sa proklizavanjem na niskoj temperturi. Nije uopšte lako voziti nekoliko stotina tona po zaleđenom putu, ali navikli smo na te uslove. Kamione nismo gasili, tako da nismo imali provlema sa zaleđivanjem nafte i nije bilo zastoja.“ – kaže vozač teških kamiona Slaviša Avramović.

„Teže je vozačima kamiona, oni su najugroženiji. .“ – dodaje bagerista Ivan Jevđić. „Mi bageristi se ne pomeramo mnogo, radimo u mestu, a utovar ide bez većih problema. Dešavalo se da se površinski sloj rude zaledi, pa onda moramo da ga usitnimo kašikom bagera pre nego što rudu utovarimo I pošaljemo na drobljenje. Sve je to deo posla“ – naglašava Jevđić.

Dodatnim angažovanjem buldožera i radnika kopa, u saradnji sa zaposlenima na površinskom kopu Veliki Krivelj, svi problemi su prevaziđeni, tako da se proizvodnja odvijala bez zastoja.

Slično kao na ostalim kopovima u RTB-u Bor teška mehanizacija, kamioni, bageri i buldozeri se ne gase kada je niska temperatura već se na njima samo smenjuju radnici, kažu na površinskom kopu Cerovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *