Četvrti Vokalni etno-festivala mladih u Negotinu – VEF 2017.

NEGOTIN – U Negotinu je sinoć počeo četvrti Vokalni etno-festival mladih – VEF. Posle svečanog čina otvaranja i pozdravnih reči domaćina, celovečernji koncert priredili su prošlogodišnji pobednici VEF-a, Muška i ženska pevačka grupa katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koje od 1999. godine uspešno vode docent dr Dragica Panić Kašanski i mr Ivana Rosić, negujući na repertoaru pesme iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Danas, u takmičarskom delu Festivala, nastupiće jedanaest grupa, osam iz Srbije i po jedna iz Rumunije, Bugarske i Crne Gore. Za naslov pobednika četvrtog VEF-a nadmetaće se : Ženska pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina, Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Krstić iz Beograda, Ženska pevačka grupa OMŠ „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Etno-grupa „Marinika“ iz Negotina, Grupa „Slaveja“ – NUI „Pinajot Pipkov“ Pleven, Bugarska, Vokalna grupa „Oltenasi sa Oltencute“ Turn Severin, Rumunija,  Muški vokalno-instrumentalni sastav „Ajduci“ iz Negotina, Ženska pevačka grupa Odseka za srpsko tradicionalno pevanje OMŠ „Stanislav Binički“ iz Leskovca, Pevačka grupa SMŠ „Petar Konjović“ iz Sombora, Pevačka grupa Etnomuzikološkog odseka Muzičke škole iz Subotice i Pevačka etno-grupa „Jelek“ iz Grocke.

Nastupe učesnika VEF-a ocenjivaće žiri u sastavu:  dr Dragica Panić Kašanski, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dr Zlata Marjanović, profesor tradicionalnog pevanja, sviranja, narodnih ansambala i etnomuzikologije i Danijela Marković, profesor muzičke kulture u Negotinskoj gimnaziji, SMŠ „Stevan Mokranjac“ i Tehničkoj školi u Negotinu i dirigent mešovitog gimnazijskog hora.

U revijalnom programu nastupiće Dečiji hor „Vivak“ OUŠ „Stevan Mokranjac“ iz grada domaćina i „Dunavski vez“ OMŠ „Konstantin Babić“ iz Kladova.

Vokalni etno-festival mladih osnovan je 2014. godine, sa ciljem da promoviše tradicionalnu etno muziku, da aktivno uključuje mlade u njeno očuvanje kao i da podstiče njihovu kreativnu interpretaciju.

Vokalni etno-festival VEF organizuje Kreativno udruženje NEGO, pod pokroviteljstvom opštine Negotin. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *