„Crkve brvnare Eparhije timočke – zapisi u drvetu i kamenu“

0

Istorijski arhiv u Negotinu je u saradnji sa Istorijskim arhivom „Timočka krajina“ u Zaječaru organizovao izložbu umetničke fotografije „Crkve brvnare Eparhije timočke – zapisi u drvetu i kamenu“ autora Stanka Kostića. Izložba u Galeriji i Istorijskog arhiva u Zaječaru biće otvorena za posetioce u naredne tri nedelje.

ZAJEČAR – Stanko Kostić, likovni umetnik fotografije, duže od dve decenije objektivom fotoaparata beleži narodne običaje, folklornu tradiciju, narodno graditeljstvo i stare zanate, a njegova posvećenost crkvenoj umetnosti izrodila je dragocene dokumentarne fotografije živopisa, ikonopisa i arhitekture mnogih manastira i hramova Srpske pravoslavne crkve.

Izložbom „Crkve brvnare Eparhije timočke – zapisi u drvetu i kamenu“ javnosti se fotografijama predstavljaju crkve brvnare u Brestovcu, Trnjanu i Popovici u Eparhiji Timočkoj, jedinstvene bogomolje na ovim prostorima.

Na otvaranju izložbe su govorili Velibor Todorov, direktor zaječarskog arhiva, Nenad Vojinović, direktor Arhiva u Negotinu, dr Tihomir Obradović, autor i episkop timočki Ilarion, koji je i otvorio izložbu.

Ovu izložbu zajednički su organizovali Istorijski arhiv u Negotinu i Istorijski arhiv „Timočke krajine“ u Zaječaru u čijoj galeriji će za posetioce biti otvorena naredne tri nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *