Pod nazivom Dan belog štapa, 15. oktobra se u celom svetu obeležava Međunarodni dan slepih i slabovidih. Ono što posebno naglašavaju kao problem u Savezu slepih Srbije, pa i u Udruženju osoba sa invaliditetom „Frend“ u Majdanpeku, koje okuplja blizu 30 slepih i slabovidih članova, jesu fizičke i prepreke u vidu predrasuda, koje su posebno izražene kod zapošljavanja.

MAJDANPEK – Pod nazivom Dan belog štapa, širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan slepih i slabovidih, kojih je u našoj zemlji oko 12 hiljada.

Ono što posebno naglašavaju kao problem u Savezu slepih Srbije, pa i u Udruženju osoba sa invaliditetom „Frend“ u Majdanpeku, jesu fizičke i prepreke u vidu predrasuda, koje su posebno izražene kod zapošljavanja.

Iako se čine pomaci u svakom smislu, smatram da se još uvek nedovoljno primenjuje Zakon, koji jasno reguliše načine na koje bi osobe sa ovim zdravstvenim problemom trebalo da se uključe u društvo, bilo u smislu kretanja gradom, bilo u smislu zapošljavanja“, kaže Vojkan Izvonar, predsednik Udruženja „Frend“, koji, s druge strane, dodaje da je zahvaljujući modernim tehnologijama mnogo toga olakšano slepim i slabovidim osobama, posebno kada je komunikacija u pitanju.

Udruženje „Frend“, koje je osnovano 2003. godine, sa ciljem stvaranja uslova za nesmetano obavljanje redovnih, životnih aktivnosti, broji 84 člana, od kojih je 20 slabovido i 8 potpuno slepo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.