Dan borbe protiv siromaštva

BOR – Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležava se u trenutku kada je veliki broj onih koji nemaju mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe i žive ispod granice siromaštva. U Srbiji je aktuelno blizu 268 hiljada korisnika novčane socijalne pomoći. U Boru 500 domaćinstava koristi novčanu socijalnu pomoć, odnosno 1494 lica.

Pravo na socijalnu pomoć ostvaruju najugroženiji građani, pojedinci i porodice koje nemaju nikakve prihode i ne poseduju imovinu. Visina novčane socijalne pomoći za nosioca prava je 8.500 dinara, za svakog narednog člana 4.250, a za dete 2.500 dinara“,kaže Mirjana Mitrović, direktor Centra za socijalni rad.

Narodnu kuhinju koriste korisnici novčane socijalne pomoći, ali i druge kategorije koje žive u teškim materijalnim prilikama, penzoneri sa najnižim prihodima i porodice sa velikim brojem dece. Narodna kuhinja je mera koju finansira grad. Korisnicima obezbeđuje 450 obroka, 7 dana u nedelji, a imaju i besplatan prevoz. Izrada pravilnika za subvencionisanje komunalnih usluga je takođe jedan od vidova pomoći građanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *