BOR, SRBIJA – Medijska kampanja Euromelanoma 2019. i ove godine usmerena je na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca, tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

To je evropska kampanja za borbu protiv raka kože. Njen cilj je rano otkrivanje raka kože, u najranijoj fazi i otkriti osobe koje su u riziku dobijanja raka kože. Ove godine je usmerena usmerena na zaštittu od UV zračenja“ kaže dr Ljubica Milošević, dermatovenerolog u Opštoj bolnici Bor.

U riziku za dobijanje melanoma su sve osobe koje intezivnije eksponiraju svoju kožu na suncu ili upotrebljavaju solarijum radi dobijanja tena.

„Solarijumi su jako štetni, oni mogu da izazovu rak kože. Tu je mnogo veće zračenje od prirodnog zračenja i oni ostavljaju trajno oštećenje kože, a koža sve pamti. Prema rezultatima studije, osobe koje su koristile solarijum do 35 godine u većem su riziku dobijanja melanoma i drugih nemelanomskih karcinoma kože. I to je baš veliki procenat, on ide i do 75. odsto. U rizičnu grupu spadaju i osobe koje imaju plave oči, svetao ten, plavu i riđu kosu, osobe koje imaju višestruko solarno oštećenje, koji su izgoreli na suncu više puta, pogotovu u detinjstvu, stariji od 50 godina, lica koja su trajno izložena suncu iz hobija ili profesije, osobe koje u porodici imaju nekoga ko je oboleo od malinoma“, kaže dr Ljubica Milošević, dermatovenerolog u Opštoj bolnici Bor.

Kao i sve vrste raka, rak kože, uključujući i melanom a i sve ostale oblike, ima svoje predznake.

Melanom se prepoznaje po ABCDE pravilu. Ako imaju pigmentnu promenu na koži, koja je asimetrična, ako su nepravilne ivice, ako je prečnik veći od 6 milimetara i ako postoji više boja u toj leziji i raste brzo“, dodaje dr Ljubica Milošević, dermatovenerolog u Opštoj bolnici Bor.

Najvažnija preventiva je zaštita od UV zračenja.

Vrlo je važno da se osobe leti u podne ne izlažu sunčevom zračenju, da ujutru rano i popodne potrebno je koristiti zaštitnu odeću tamnih boja, kape, šešire, kreme sa visokim zaštitnim faktorom, koju treba naneti pola sata pre izlaganja suncu. I deca su izložena sunčevom zračenju. Iako je sunčanje korisno zbog vitamina D, treba se sunčati samo 10-15 minuta. Nikako ne treba dozvoliti da koža izgori“, dodaje dr Ljubica Milošević, dermatovenerolog u Opštoj bolnici Bor.

Kada je reč o upotrebi solarijuma, na inicijativu Udruženja Dermatovenerologa Srbije, Ministarstvo zdravlja, je sredinom februara ove godine, usvojilo pravilnik o zabrani upotrebe solarijuma pre 18. godine života, a posle 18. godine, uz informisani pristanak o svim rizicima koje sa sobom nosi upotreba solarijuma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *