Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Boru

BOR – Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, 9. maja delegacije grada Bora, ORVS-a, SUBNOR-a i SPS-a položile su vence i cveće na spomenik palima u Drugom svetskom ratu na Trgu oslobođenja u Boru.

Rečeno je, da se žrtve koje je dao ceo svet, a svakako i Srbija i grad Bor u borbi protiv najvećeg zla koje do tada čovečanstvo nije upoznalo, nikada ne smeju zaboraviti. Želja da pobedi sloboda, čast, pravda i istina su tekovine koje danas moraju biti pokretač mladim naraštajima, čulo se na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Boru.

 „Pamtimo i žrtve koje je grad Bor dao za oslobođenje. Žrtve koje bile tada za vreme Drugog svetskog rata su ljudi koji su želeli slobodu. Narod koji je želeo da radi i da gradi, ali pod čizmom okupatora, morao je prisilno da radi. Iako je okupator i streljao i besio naše sugrađane, ipak je izvojevana sloboda. Takođe moramo da pamtimo i taj dan i  tu našu žrtvu koja je grad Bor dao“, rekao je Saša Mladenović,  pomoćnik gradonačelnika Bora

 „Ovde je bio najveći radni logor u Evropi. Stradalo je nekoliko hiljada Jevreja i više hiljada Talijana, pored naših naroda i narodnosti bivše Jugoslavije. U ovom svetskom ratu poginulo je 50 miliona ljudi, a još 25 miliona je bilo obogaljeno“, naglasio je Jovan Arsić, predsednik GO SUBNOR-a u Boru.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 1945. godinu, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *