Danas je Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva počinje sa obeležavanjem niza značajnih praznika koji prethode Vaskrsu.  Zbog pandemije I zdravstvenih mera, vernici ne mogu u hramove.

Danas je Lazareva subota u narodu poznata i kao Vrbica posvećena vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih posle četiri dana u grobu. Ovaj praznik slave mnoge porodice kao krsnu slavu.

U nedelju na Cveti crkva slavi Ulazak Hristov u Jerusalim kao uspomenu na poslednji carski i svečani ulazak Isusa u sveti grad.

Posle Lazareve subote i Cveti, uobičajeno da oni koji su postili mogu da se pričešćuju prva četiri dana Strasne sedmice i to na „pređeosvećenim“ liturgijama u ponedeljak, utorak i sredu, kao i na Veliki četvrtak kada se služi litugrija Svetog Vasilija Velikog.

Srpska pravoslavna crkva je krajem marta saopštila da će primeniti preporuke Vlade Srbije vezano za vršenje obreda u verskim objektima i poručila vernicima da bogosluženja prate putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *