„Dani Brestovačke banje“ okupili veliki broj učesnika i posetilaca

Manifestacija „Dani Brestovačke banje“, pred veliki hrišćanski praznik Preobraženje, organizovana je i ove godine u prelepom ambijentu jednog od najstarijih banjskih lečilišta u Srbiji. U pripremanju starih tradicionalnih jela učestvovalo je desetak kuvara amatera ,a na više od 50 štandova  prikazani su  suveniri, rukotvorine i proizvodi starih zanata.

Dolazimo iz Knjaževca i članice našeg udruženja  pletu čarape kakve su nekad plele naše bake. Izrađujemo ih na osnovu uzorka iz muzeja“, reklaje Silvana Todorović.

Izuzetno smo zadovoljni  brojem učesnika.Nije bilo lako da se pripreme štandovi, ali ni kuvarima nije lako da kuvaju na ovoj vrućini. Zadovoljni smo i brojem posetioca i atmosferom, koja ovde vlada“, kaže Maja Bakoč, direktor TO Bor.

Veliku pažnju prisutnih po tradiciji izazvao je prikaz dolaska Kneza Aleksandra Karađorđevića u Brestovačku Banju. Ove godine u ulozi kneza bio je glumac Lepomir Ivković.

I borski Muzej rudarstva i metalurgije priključio se u obeležavanje ove manifestacije  postavkama četiri izložbe.

Manifestaciju Dani Brestovačke banje otvorio je pomoćnik gradonačelnika Bora Nikola Marić koji je naglasio da će grad Bor i u buduće negovati kulturu i tradiciju ovog kraja.

Brestovačka banja nosi epitet kraljevske,jer je jedna od najlepših i zato što su rado dolazile dinastije Obrenović i Karađorđević i ovde donosili najvažnije odluke za razvoj srpske države“, rekao je na otvaranju Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Na Danima Brestovačke banje uz kulturno umetnička društva iz  Bora, učestvuju i ansambli iz Egipta,Severne Makedonije i Beograda. U večernjim satima biće upaljena preobraženjska vatra, uz koncert  grupe „Sanja Ilić i Balkanika“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *