Dani neizvesnosti za radnike Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku

MAJDANPEK – Dalja sudbina i status radnika Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku, koja je krajem prošle godine promenila delatnost i naziv u „Bakarne cevi a.d. Majdanpek“ i dalje je pod znakom pitanja.

Blizu 300 zaposlenih trenutno je na prinudnom odmoru, a u međuvremenu, prema rečima sindikalnih čelnika, doneta je i Odluka o novoj sistematizaciji, po kojoj bi, osam dana nakon objavljivanja, u fabrici trebalo da ostane 12 radnika. Da li će to za ostalih 280 značiti upućivanje na tržište rada, uz odgovarajući socijalni program, ostaje da se vidi, s obzirom na to da za sada o tome nema zvaničnih informacija.

Ova fabrika, inače, počela je da radi pre četiri decenije i u poslednjih 17 u vlasništvu je ruske kompanije, koja je krajem prošle godine odlučila da prekine proizvodnju. Godinama je, zahvaljujući kvalitetu bakarnih cevi, ova fabrika bila jedan od najvećih izvoznika u ovom delu Srbije i posle Rudnika bakra, zapošljavala je najviše radnika u Majdanpeku.

Danas su s razlogom zabrinuti svi u gradu pod Staricom, a ponajviše oni, za čije porodice je ova fabrika bila jedini izvor prihoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *