Đaci Gimnazije „Bora Stanković“ i Ekonomsko – trgovinske škole u Boru proslavili Maslenicu

BOR – Miris palačinki širio se Gimnazijom „Bora Stanković“ u Boru gde su đaci prvog razreda ove obrazovne ustanove, zajedno sa svojim vršnjacima iz Ekonomsko trgovinske škole prvi put proslavili Maslenicu, tradicionalni ruski praznik koji se obeležava na kraju zime.

Maslenica je tradicionalni ruski praznik koji vuče korene još iz paganskog doba, a održao se do današnjih dana. To je nacionalni praznik koji se održava nedelju dana pred veliki post. Simbolizuje kraj zime i početak proleća. Odlučili smo da proslavimo ovaj praznik kao pokazatelj tolerancije prema drugim kulturama iz drugog stranog predmeta – ruskog jezika“, rekao je Ilija Đuričić, učenik prvog razreda Gimnazije „Bora Stanković“ u Boru.

Uz pripremu palačinki, đaci su prikazali i različite običaje i simboliku svakog od sedam dana, koliko obeležavanje Maslenice traje.

„Maslenica se slavi od ponedeljka do nedelje. Svaki dan ima svoje običaje. Đaci su pripremili mini prezentacije za svaki običaj koji se obavlja tog dana i svi su učestvovali. Na kraju smo pekli palačinke jer one simbolizuju sunce, a imali smo i goste iz Ekonomsko trgovinske škole“ ističe Stefana Krstić, profesor ruskog jezika u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Boru.

Pekli smo palačinke, govorili o prazniku, imali i goste i jeli palačinke, tako da je zaista bilo lepo“, dodao je Ilija Đuričić, učenik prvog razreda Gimnazije „Bora Stanković“ u Boru.

Osim u palačinkama, ukusnoj poslastici i ruske, ali i srpske kuhinje, obeležavanje Maslenice u borskoj gimnaziji upotpunio je i razgovor đaka na ruskom jeziku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *