Dobar odziv Borana za imunizaciju protiv gripa

BOR – Od početka vakcinacije protiv gripa, sredinom oktobra, odziv građana i meštana okolnih sela je očekivano dobar. Ove godine Epidemiološkoj službi borskog Doma zdravlja na raspolaganju je bilo dve i po hiljade doza Sanofi Pasterove vakcina koja štiti od virusa i najčešćih podtipova virusa gripa od prošle sezone, za koje se smatra da će biti prouzrokovači gripa i ove zime.

Vakcinacija je očekivano dobro počela i još uvek traje, nadamo se da će biti još zaintersovanih građana naročito zbog praznika koji se bliže kada dolaze i ljudi iz drugih krajeva koji žele da iskoriste mogućnost da se besplatno zaštite od gripa„, kaže dr Javorka Stankulić  rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu.

Osim u epidemiološkoj službi, vakcinacija je bila organizovana  u  Klubovima za stara lica i obolelih od MS-a, Udruženju penzionera i Vili „Katarina“, kao i u 11 seoskih mesnih zajednica. Najviše je vakcinisano meštana Zlota, kao i prethodnih godina, a najmanje interesovanje bilo je u selima Krivelj, Luka i Tanda.

Završili smo i vakcinaciju na terenu. Za sada imamo orijentacione podatke, najbolji odziv je bio u selu Zlot, oko 60 meštana, što je uobičajeno, a najmanje zainteresovanih bilo je u selima Krivelj, Luka i Tanda. Moram da napomenem, mnogo loše je prošla i razočaravajuća je vakcinacija zdravstvenih radnika, iako je zakonom obavezna„, kaže dr Stankulić.

Sezona gripa nije počela, vakcinacija  još uvek traje, a na raspolaganju je još oko 300 doza vakcine, kaže dr Javorka Stankulić rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *