BOR, ZLOT- Na plantaži malina porodice Mustecić iz Zlota, sela u borskoj opštini počela je berba malina. Zadovoljni su rodom, jer od svakog grma očekuju da uberu dva kilograma, a sa površine od hektara tri i po tone. Nisu međutim, kao i svi malinari zadovoljni cenom. Iako je država najavila otkupnu cenu od 160 dinara, Mustecići je prodaju po 100 dinara za kilogram.

„Mi prodajemo po 100 dinara za kilogram i jako smo razočarani, jer morama da platimo još i prevoz do otkupljivača. Uz to i ulaganja su velika, tako da prema računici nama ostaje 20 dinara za kilogram, a to je ništa“, kaže malinar iz Zlota Zoran Mustecić.

Divna i Zoran Mustecić  plantažu malina su podigli pre dve godine i u nju uložili 4.500 evra. Za sada su iskustva, ipak, pozitivna  tako da se Mustecići nisu pokajali što su podigli zasad malina .

„Ipak očekujemo od  ovog zasada, ne tako mnogo, ali dovoljno da pristojno živimo.Prošla godina nam je bila solidna, zato što smo ubrali oko dve tone sa 30 ari. Bila je i cena dobra tako da smo se uklapali. Zadovoljni smo što smo došli do dobrog prihoda. Ove godina situacija je drugačija“ nastavlja priću Zoran.

Do pre dve godine ova porodica bavila se stočarstvom. Sobzirom na sve težu situaciju u ovoj grani odlučili su da se preorjentišu na voćarstvo.U početku su razmišljali o daljem proširenju, međutim, sada više nisu čvrsti u ovoj odluci.

„S obzirom da smo zasadili malinu na hektar, razmišljali smo da proširimo, ali cena je loša  i sada ćemo ostati na ovoj površini. Ako bude cena bolja proširićemo našu plantažu“, kaže Divna Musticić.

Bračni par Mustecić iz Zlota krase mnoge vrline. Mladi su, vredni, uporni i vole da eksperimentišu, sve u cilju da obezbede dobar život tročlanoj porodici. Ako je po onoj narodnoj sreća prati samo hrabre izvesno je da ih uspeh tek očekuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *