Dozvola za istražni niskop na lokalitetu „Čukaru Peki“

BOR – Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije izdalo je dozvolu za izgradnju istražnog niskopa na projektu “Čukaru Peki” kod Bora, rudarskoj kompaniji “Rakita ekslopejšn Bor” koja je u vlasništvu kanadske rudarske kompanije ““Nevsun Resources“, saopštila je ta kompanija. On će se prvenstveno koristiti za potvrdu i overu rudnih rezervi.

Nakon dobijanja dozvole za izvođenje rudarskih radova na istraživanju mineralnih sirovina, slede pripremni radovi na izboru izvođača radova, a zatim i izgradnja istražnog niskopa. Navodi se da se očekivani period za realizaciju rudarskih radova pri istraživanju mineralnih sirovina gornje zone projekta Timok predviđa u naredne dve godine.

Dosadašnja geološka istraživanja na lokalitetu „Čukaru Peki“  u koje je investirano više stotina miliona dolara, potvrdila su da je reč o jednom od najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu. 

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, koja je krajem marta objavljena na zvaničnoj internet strani Nevsuna, planirano je otkopavanje 27 miliona tona rude, sa prosečnom sadržajem od 3,3 odsto bakra u rudi i 2,21-nim  gramom zlata po toni rude. 

Eksploatacija ležišta trebalo bi da traje deset godina, a početak rada je u preliminarnoj studiji izvodljivosti planiran za 2022. godinu.

Za početne radove, pre otvaranja rudnika, prema ovoj studiji, neophodno je ulaganje od 574 miliona dolara.

Kako je predviđeno, u periodu eksploatacije trebalo bi da se dobije blizu 900.000 tona bakra i skoro 52 tone zlata. Bruto cena ovog ležišta se, po sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, procenjuje na blizu devet milijardi dolara.

Prema detaljima koji su navedeni u preliminarnoj studiji izvodljivosti zabeležen je značajan napredak u otkupu zemlje. Do kraja marta otkupljeno je dovoljno zemljišta da izgradnja istražnog niskopa može da počne.

Kompanija Nevsun Resources je vlasnik 100 odsto gornje zone ležišta Čukaru Peki. Kako je ranije objavljeno procenjuje se da će u naredne 2 godine za izgradnju pratećih rudarskih kapaciteta biti potrebe za angažovanjem oko 1.200 radnika, dok će tokom eksploatacije biti zaposleno oko 600 ljudi.

Istrazni niskop Rakita, 3. april 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *