Dve osobe zaražene korona virusom u Boru

BOR – Dve osobe u Boru zaražene su virusom COVID 19, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić na konferenciji za novinare. Analiza uzoraka pokazala je da su od pet testiranih osoba iz Bora, tri uzorka bila negativna, a dva pozitivna na korona virus. Ova dva slučaja su povezana, rekao je Milikić, jedna zaražena osoba je hospitalizovana, a druga je u potpunoj izolaciji.

U skladu sa propisanim algoritmima, sva lica koja su bila u kontaktu sa osobama kod kojih je ustanovljen virus biće stavljena pod zdravstveni nadzor, a testirana sva ona lica koja zadovoljavaju kliničku sliku prisustva virusa.

„Jutros su stigli rezultati ispitivanja i testiranja koja su u petak poslata u Zavod za javno zdravlje. Na žalost, od danas pa nadalje, možemo reći da u Boru ima zaraženih korona virusom. Za dve osobe potvrđeno je da su zaražene COVID 19 virusom. Dobro je da su zdravstvene službe uradile svoj deo posla maksimalno, na visini zadatka, kao i uvek. Sva lica koja su bila u kontaktu sa zaraženima biće pod nadzorom, a ukoliko bude bilo potrebe radiće se i testiranje. Narednih dana očekujem da će se potpuno zatvoriti krug osoba koji su bili u nekom kontaktu sa zaraženima. Sve ovo nam samo daje obavezu i zadatak da od danas pa na dalje svi zajedno mnogo odgovornije i ozbiljnije pristupamo temi korona virusa. Grad Bor je preduzeo mnoge mere da spreči i zaustavi širenje korona virusa, a od danas će pojedine mere biti pojačane. Od danas ćemo početi mnogo agresivniju dezinfekciju sela i grada, da ćemo početi mnogo šire mere nadzora nad kretanjem sugrađana i mislim da ćemo na ovaj način, uz odgovorno i disciplinovano ponašanje, zaustaviti širenje korona virusa“ – rekao je Milikić.

U vezi sa brojem obolelih od korona virusa bilo je na društvenim mrežama puno dezinformacija, koje mogu da izazovu paniku kod građana.

„O svemu što se dešava u vezi korona virusa, mi ćemo redovno, na konferencijama obaveštavati građana. Mnogo je dezinformacija poslednjih dana išlo na društvenim mrežama. Potpuno razumem zabrinutost, ali molim sve da dok struka ne potvrdi da imamo zaražene, ne stvaramo paniku i strah. Ja sam juče u jednom trenutku preko društvenih mreža dobio dezinformaciju da u Boru ima 20 zaraženih koja se širila društvenim mrežama i ja ću lično protiv tih lica podneti krivičnu prijavu. Panika i strah nam sada najmanje trebaju. Potrebna nam je hladna glava, disciplina i razumevanje situacije u kojoj se nalazimo. Ona nije jednostavna, ali moramo da budemo dovoljno svesni da je kontrolišemo i da postupamo u skladu sa merama Vlade Republike Srbije.“ – naglasio je MIlikić.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Vlade Republike Srbije, na teritoriji Grada Bora trenutno ima 517 lica u samoizolaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *