Elektronski recepti konačno zamenili papirne

BOR – U Domu zdravlja  u Boru elektronsko propisivanje lekova uvedeno je još u oktobru prošle godine, a početkom marta u potpunosti su ukinuti papirni recepti. Novina je što hronični bolesnici koji obnavljaju terapije više ne odlaze kod lekara već se u sistemu može videti da su to obnovljivi recepti.

 „Dobili smo nalog od resornog Ministarstva da više ne koristimo papirne recepte i mi sledimo uputstva. To je veliko olakšanje za pacijente posebno za hronične, jer oni neće više dolaziti u Dom zdravlja po terapiju nego će lekove naručiti telefonom. Mi to kompjuterski prebacujemo u apoteku i direktno tamo uzimaju lekove“, rekla je dr Vesna Radosavljević, direktor Doma zdravlja u Boru.

Osim što su gužve u hodnicima manje, elektronski recepti pacijentima donose i određene uštede, jer ne plaćaju participaciju za uzimanje recepata. Nov način izdavanja lekova donosi povoljnosti i medicinskim radnicima.

Manje je posla i za zdravstvene radnike. Medicinski sestre neće morati da provlače recepte kroz kompjuter, a uštedećemo i na hartiji“, dodala je dr Vesna Radosavljević.

U Domu zdravalja u Boru dnevno se obavi oko 700 pregleda i izda više od hiljadu recepata. U Srbiji se godišnje propiše oko 50 miliona recepata.

Elektronski recepti konačno zamenili papirne, 10.mart 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *