Epidemiološka situacija u Boru nepovoljna

BOR – Trenutna  epidemiološka situacija u Boru je nepovoljna i nestabilna, ocenjuju lekari, jer broj zaraženih neprestano raste. Trenutno je registrovano 412 osoba obolelih od korona virusa, a dnevno se beleži i više od 100 pregleda u kovid ambulanti.

Imamo skok broja obolelih, što od korone, što od respiratornih infekcija. Broj pacijenata u kovid ambulanti se povećava, u subotu , 12. septembra bilo je 118 pacijenata na pregledu, od toga 22 pozitivna, a u nedelju 13.septembra pregledano je 133 Borana i 29 je bilo pozitivnih“, kaže dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse u borskom Domu zdravlja.

Borani se u kovid ambulantu javljaju sa simptomima sličnim respiratornim infekcijama, a gubitak čula ukusa i mirisa nije obavezna  karakteristika za aktuelni soj korona virusa.

Aktuelni soj korone, za razliku od prethodnih, ne karakteriše gubitak čula ukusa i mirisa, već se pacijenti najčešće žale na povišenu temperaturu iznad 38 stepeni, pečenje u grlu i produktivni kašalj, opštu malaksalost, bol u mišićima i glavobolju“, napominje dr Đurić.

Starosna struktura obolelih u Boru prema statističkim podacima je od 11 do 74 godine, ali je najveći broj obolelih među ljudima srednjih godina, koji pripadaju radno aktivnom stanovništvu.

Interesovanje za treću dozu vakcine je u porastu, ali je smanjen odziv građana za prvu dozu, ističe dr Ivan Đurić, iako su pacijentima na raspolaganju vakcine svih proizvođača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *