BOR – Povodom Evropske nedelje imunizaciji u Domu zdravlja u boru organizovan je okrugli sto na temu „Vakcinacija je individualno pravo, a kolektivna odgovornost“ na kome su učestvovali epidemiolozi i pedijatri iz Bora. istim povodom patronažna služba organizovala je na platou ispred Doma zdravlja proveru krvnog pritiska i glikemije za zainteresovane građane.

Kako se čulo na okruglom stolu negativna kampanja koja je proteklih godina vođena protiv vakcinacije, dovela je do širenja malih boginja u Srbiji u prethodnih godinu dana, jer procenat vakcinisane dece nije bio dovoljan da se zaraza spreči. Podaci i studije govore da MMR vakcina nema opasnih nus pojava, a dodatni pokazatelj je da i posle značajnog povećanja broja dece koja su primila ovu vakcinu poslednjih meseci nije zabeležen ni jedan slučaj težih komplikacija.

U kalendar obavezne vakcinacije za dece rođenu od prvog januara 2018. godine uvedena je vakcina protiv pneumokoke. Deca koja su rođena pre toga ovu vakcinu za sada primaće samo po uputu pedijatra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *