„Favipiravir“, lek protiv kovida

0

BOR – Odnedavno lekari u borskoj kovid ambulanti „Rudar“, za lečenje pacijenata u početnoj fazi korona virusa primenjuju lek „Favipiravir“. Lek se ne izdaje na recept već se onima koji žele, daje bez nadoknade. Preporučuje se u ranoj fazi infekcije koronom i to samo kod punoletnih pacijenata, ali ne i za trudnice i bolesnike sa oštećenjima jetre i bubrega. Prema rečima borskih kovid lekara, terapija ovih lekom se pokazala delotvornom, a negativne reakcije na njegovu primenu do sada nisu evidentirane.

Mi ga već duži period propisujemo u našoj ambulanti. Napominjem da nije reč o eksperimentalnom leku, već o zvanično odobrenom medikamentu u našoj državi“ kaže dr Ivan Đurić, lekar Opšte prakse.

Lek „Favipiravir“ je predviđen 12. Protokolom za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Inače, u  Kovid ambulanti Rudar u Boru gde se obavljaju prvi pregledi pacijenata sa simptomima koji ukazuju na korona virus dnevno se prekontroliše oko 90 građana. Poslednjih dana, naglašavaju, primetan je blagi pad broja pacijenata, ali se, zato svakodnevno registruju novooboleli.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *