Geopark Đerdap – šansa za razvoj

DONJI MILANOVAC, MAJDANPEK – Đerdap je prvo područje u Srbiji proglašeno za Geopark u okviru UNESCO Svetske mreže geoparkova.

Za Nacionalni park Đerdap, čija teritorija čini gotovo polovinu područja prvog Geoparka, ovo je još jedan način da se kroz aktivnosti usmerene na upoznavanje šire javnosti o raznovrsnim prirodnim i kulturnim vrednostima i razvoj turizma poboljša socijalni status lokalnog stanovništva.

Činjenica da je ovaj kraj prepoznat od strane UNESCA, kao područje nezagađene životne sredine, raznovrsnih prirodnih resursa, posebno geoloških, bogatstva biljnog i životinjskog sveta i brojnih kulturno istorijskih znamenitosti, predstavlja veliku privilegiju, odgovornost, ali i privrednu šansu za ceo kraj. Smatram da ćemo aktivnostima koje se očekuju od nas u tom smislu doprineti da Geopark Đerdap postane brend u ovom delu Evrope“, kaže mr Nenad Radaković, izvršni direktor JP „Nacionalni park Đerdap“.

Prvi Geopark u Srbiji, koji pokriva teritoriju od 1330 km2, uz Dunav, prirodnu i administrativnu granicu između Srbije i Rumunije, obuhvata priobalni pojas Đerdapske klisure i njegovo zaleđe, delove planinskih masiva Kučaj i Miroč.

Područje Đerdapa ima mogućnost da postane jedinstvena laboratorija na otvorenom, u priorodi, u kojoj će se posetiocima predstaviti i tumačiti geološka, ekološka i civilizacijska istorija ovog dela jugoistočne Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *