Gimnazija obeležava „Borinu nedelju“

BOR – Gimnazija „Bora Stanković“ ove godine obeležava 75. godina rada, tradicionalno, bogatim programom u okviru jedne od najstarijih književnih manifestacija „Borine nedelje“. Višednevni program počeo je književnom večeri kolažnog tipa i simboličnog naziva „Borin amanet“.

Borinu nedelju počinjemo književnom večeri gde ćemo predstaviti sve talente naših učenika. Izloženi su likovni radovi, dodelićemo nagradu „Zlatno pero“ za najbolje literarne radove, a prikazaćemo i predstavu koju su profesori pripremili sa učenicima. Književno veče ima simboličan naziv „Borin amanet“. Bora Stanković nam je u amanet ostavio svoju književnu zaostavštinu i najdublja, tanana osećanja, ljubav, patnju i slike stvarnosti koje se prožimaju kroz njegova dela, a mi evo već 75. godina koliko postoji gimnazija u Boru, uspešno čuvamo i negujemo sve te vrednosti. O uspehu čitavog kolektiva, najbolje govore rezultati naših učenika koji su uvek zapaženi, odlični plasmani na takmičenjima iz svih nauka koje u školi izučavaju i aktivno učešće na brojnim sekcijama gde usaršavaju svoje talente “ kaže Miljana Golubović, direktor Gimnazije „Bora Stanković“.

Talentovani učenici pisanom reči, pesmom, igrom i glumom, pokazali su da dostojno čuvaju i neguju sve vrednosti koje je Bora Stanković ostavio za sobom.

U izradi večerašnjeg kolaža, učestvovali su učenici svih razreda naše gimnazije. Predstava ne samo da objedinjuje dela, odnosno amanet  Bore Stankovića, već uključuje i njihov pogled na  dela koja nam je on ostavio u amanet, dela o kojima oni diskutuju u predstavi i neka koja će tek raditi, a uključeni su i razgovori na temu novih izbornih predmeta kioje su učenici prvog razreda tek dobili. Predstava šalje poruku da se nikada nećemo zasititi dela naših klasika, da mogu da se tumače na bezbroj različitih načina, da svaka generacija ima neki svoj pogled na ljubav, na patnju, na bol i čežnju, to su neki motivi koji se prepliću u celoj predstavi. Uključeno je i kazivanje poezije, muzika, ples, sve ono što su Borine glavne ličnosti, zapravo, žene u Borinim delima, imale dominantno u sebi, taj žar i želja za životom„, kaže Ksenija Radojković, autor scenarija, profesor latinskog i francuskog jezika u Gimnaziji “ Bora Stanković“.

Program „Borine nedelje“ nastavlja se večeras u 18 časova u muzičkoj školi predstavom „Poslednja šansa“, koju su premijerno izveli učenici gimnazije na Prvom festivalu školskih teatara „Fešta“ u Zaječarskom pozorištu. Manifestacija se završava u petak, 29. marta, koncertom članova muzičke sekcije na bini Doma omladine. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *