Godišnje bacamo hranu u vrednosti 40.000 dinara
Svako od nas godišnje baci 35 kilograma hrane, pokazalo je istraživanje Centra za unapređenje životne sredine. Najviše se bacaju hleb, meso i mleko, jer se najbrže kvare. Četvoročlana porodica baci 140 kilograma hrane što je oko 40.000 dinara godišnje.
Neki od razloga jeste neplaniranje kupovine, pripreme i odlaganja hrane. Deo problema leži i u tome što sve više ljudi živi u gradovima, pa je samim tim i hrana pristupačnija. Ovo je, kako kažu u Centru za unapređenje životne sredine, ne samo lokalni nego i svetski problem, jer trećina hrane koja se proizvede završi u deponijama, a na svetu ima milijardu ljudi koji su gladni.
Ljudi nisu dovoljno upućeni šta sve mogu sa hranom koja je za bacanje. Jedna od mogućnosti je kompostiranje – mešanje ostataka hrane sa drugim materijama, što se kasnije koristi kao đubrivo. Namirnice se na taj način vraćaju zemlji, a postoje I razna jela koja se mogu napraviti od viška hrane poput gulaša, šejkova I salata.