Gradsko veće: Gubici u borskoj Toplani 300 miliona dinara za 18 meseci

BOR – Članovi Gradskog veća u Boru usvojili su na 63. sednici svih 16 predloga odluka koliko je bilo na dnevnom redu.

Između ostalog usvojen je zaključak o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnog sektora u prvoj polovini ove godine. Prema ovom zaključku tri komunalna preduzeća, Toplana, Vodovod i Bogovina poslovali su sa gubitkom u ovom periodu. Toplana je za šest meseci imala gubitak od 154 miliona dinara, Vodovod 24 i po, a Bogovina nešto više od milion dinara, dok su ostala četiri javna preduzeća poslovala pozitivno.

Slično je bilo i po izveštajima o radu javnog sektora u 2019. godini. Borska Toplana je, prema ovom izveštaju, prošle godine imala gubitak 151-an milion, a vodovod nešto manje od 90 miliona dinara, dok je ostatak javnog sektora poslovao pozitivno.

Kako se čulo na sednici Gradskog veća problem dugova i gubitaka Toplane mora da bude rešen sistemski, velikim smanjenjem troškova, što je moguće jedino izgradnjom tri nove manje toplane koje će biti prebačene na druge energente, zamenom vrelovoda i povećanjem energetske efikasnosti zgrada. Projekti za dve toplane su gotovi, u toku je razmatranje projekta za treću, napravljen je dogovor sa KFV bankom o zameni 6 kilometara vrelovoda, a sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u završnoj fazi su razgovori o povećenju energetske efikasnosti zgrada.

„Do realizacije ovih planova, naredne dve ili tri godine godine, gubici u sadašnjoj Toplani moraju da se smanje i da se odgovornije posluje. Moramo da ih nateramo da pružaju bolje usluge našim sugrađanima i da smanje troškove.“ – rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Na sednici Gradskog veća su između ostalog usvojene i odluke o programu kontrole kvaliteta vazduha u Boru za ovu i narednu godinu i obrazovanju multidisciplinarnog tima za borbu protiv droga.

Ovi predlozi odluka naći će se pred odbornicima Skupštine grada na narednoj sednici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *