Gradsko veće: Povučen predlog budžeta, usvojeno 20 predloga odluka

BOR – Članovi Gradskog veća u Boru usvojili su na 13. sednici 24 predloga odluka, od koji će se 20 naći na dnevnom redu naredne sednice Skupštine grada.

Zbog izmena i promena pojedinih aproprijacija, povučen je predlog Budžeta Grada Bora za 2019. godinu, koji je usvojen na prošloj sednici Gradskog veća, kao i saglasnost na program poslovanja JKP „3. oktobar“ Bor i predlog odluke o subvencijama ovom preduzeću.

U najznačajnije usvojene predloge odluka spadaju o lokalnim komunalnim taksama, naknadama za korišćenje javnih površina, javnim parkiralištima  i upravljanju grobljima. Njima je predviđeno povećanje gradskih taksi za mala, srednja i velika preduzeća, najviše za banke, elektroprivredu i kladionice, dok se za mikro preduzeća takse ne menjaju.

Veći iznos predviđen je za zakup javnih površina za letnje i zimske bašte, ali će vlasnici letnjih bašti od oktobra do aprila imati umanjenje. Takođe, predviđena je i mogućnost naplate svih istaknutih reklama na javnim površinama, što do sada nije bio slučaj. Prema odredbama novog Zakona o  komunalnim delatnostima ostavljena je mogućnost uvođenja naplate parkiranja na javnim parkinzima i jasnije definisan postupak uklanjanja vozila sa javnih parkinga, ali je neophodno naknadno odrediti koje će preduzeće biti zaduženo za to.

Usvojeni su i programi poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća za narednu godinu. Za v.d. direktor JKP „Vodovod“ na sednici je predložen  Goran Pavić.

Članovi veća usvojili su i Pravilnik o kategorizaciji sporta za narednu godinu. On se, kako se čulo na sednici, izrađuje jednom godišnje, a u odnosu na 2018. godinu dodatno su pojašnjene kategorije, jer se pokazalo da je ove godi bilo izvesnih nejasnoća u tumačenju. Zvanična kategorizacija biće na zahtev sportskih klubova urađena u martu, kako bi imali dovoljno vremena za pravdanje i pripremu dokumentacije. O ovom pravilniku neće se voditi skupštinska rasprava

O ostalim predlozima odlučivaće odbornici Skupštine grada Bora na sednici koja je zakazana za 28. decembar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.