Grčki književnik Dimitris Sotakis u borskoj biblioteci

BOR – Na književnoj večeri u Narodnoj biblioteci u Boru predstavljen je roman „Priča o supermarketu“, autora Dimitrisa Sotakisa, grčkog pisca koji je do sada objavio osam romana i zbirku kratkih priča.Sotakis je nagrađivan, a njegove knjige prevedene su na desetak jezika. Romani „Bez daha“ i „Priča o supermarketu“ prevedeni su i na srpski jezik, pa je to bio povod da sa Izdavačkom kućom CLIO obiđe Srbiju i druži se sa čitaocima. Među pet gradova našao se i Bor.

Nisam prvi put u Srbiji, bio sam više puta, ali mi je zadovoljstvo da prvi put budem u Boru. Tek sam stigao , nadam se da ću kasnije da upoznam  grad jer uživam u obilasku srpskih gradova. U Srbiji se osećam kao kod kuće, veoma smo povezani, ne razlikujemo se , sve je dobro, ljudi su vrlo srdačni. Uvek nalazim ljude koje privlači istina, što je danas retko, globalno. To je dobra stvar, i zato se uvek radujem povratku„, rekao je Sotakis.

Na pitanje, zašto treba da pročitamo roman „Priča o supermarketu“, autor kaže: „O, zašto, to je dobro pitanje. Pa, sve je napisano kroz vekove, jedina stvar koju mi treba da uradimo je da napišemo dobru, zanimljivu priču koja nas navodi na razmišljanje, da uđemo dublje u probleme, što znači da analiziramo, to je odličan razlog da pročitate moju knjigu„.

„Priča o supermarketu“ je delo u kome se preispituje život savremenog čoveka koji u obilju normi i pritisaka, ne samo da ne uspeva da krene putem svojih snova, već ih često čak i ne prepoznaje. Četrdesetogodišnji novinar koji tokom službenog putovanja doživljava brodolom i jedini uspeva da preživi, odlučuje da načini veliki iskorak u svom životu i krene u preduzetničke vode. Na pustom ostrvu otvara supermarket.

Priče Dimitrisa Sotakisa imaju notu fantastike, ali prevashodno govore o realnim ljudskim bićima i situacijama u kojima se svako nekad u životu našao. U realnosti koja je vrlo često surova i dosadna, svako poželi da se skloni na neko zabavnije mesto, a „Priča o supermarketu“ je upravo takvo mesto, rečeno je između ostalog na književnoj večeri. O knjizi su, osim autora, govorili i Vule Žurić pisac i autor pogovora za romane „Bez daha“ i „Priča o supermarketu“ i Zoran Hamović direktor Izdavačke kuće „Klio“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.