I u Boru ima obolelih od malih boginja

BOR – Prema podacima Instituta za javno zdravlјe “Dr Milan Jovanović Batut” u maju je u Boru bilo pet slučajeva oboljevanja od malih boginja, a prisutne su u još nekim gradovima u Srbiji tako da epidemija  još uvek ne može biti ukinuta, kažu epidemiolozi. U poslednje vreme o malim boginjama manje se govori u medijima, najviše zahvalјujući akciji pooštrenih mera epidemiološkog nadzora i obaveznoj vakcinaciji, dece do 18 godina, kažu u Batutu.

Od početka oktobra 2017, do polovine juna ove godine na teritoriji Srbije registrovano je blizu šest hiljada slučajeva malih boginja, od kojih je skoro tri hiljade laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak. U ovoj epidemiji zbog komplikacija uzrokovanih malim boginjama registrovano je 15 smrti, a prvi preminuli, krajem decembra 2017. godine, bio je ujedno i prvi smrthni ishod od malih boginja u Srbiji posle 20 godina. Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 71 godinu dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Ove godine nema mnogo prijavlјenih slučajeva, jer su mere Ministarstva zdravlјa, vezane ze kontrolu obvezne vakcinacije dece, počele da daju rezultate.

Da bi se ukinula epidemija, potrebno je da prođe period najmanje dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, što se, s obzirom na to da su obolјevanja od malih boginja beležena krajem maja, neće desiti ni u junu, bar kad je teritorija cele Srbije u pitanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.