Ideja borskog inovatora: Brašno od pasulja
BOR – Brašno od pasulja je proizvod koga nema na srpskom tržištu, a po svemu sudeći ni na svetskom. Preduzetnik i pronalazač iz Bora Jovan Stojanović osmislio je način da ga dobije i na taj način proizvede instant pasulj, čija priprema je znatno kraća, za svega pola sata. Da bi se brašno dobilo pasulj se prvo briketira, zagreva na određenu temperaturu i presuje u specijalnoj mašini, čime se iz njega izbacuje sva voda i gasovi. Potom se ohlađeni briketi melju i na taj način dobija brašno.
„Ideju sam dobio pre dve godine na sajmu inovacija. Želeli smo da napravimo proizvod koga nema na našem tržištu, a koliko znam ni na svetskom. Najveća prednost je veća hranljivost pasulja koji se na ovakav način dobija, jer se proteini koji klasičnim metodom nestaju ovako zadržavaju. Brza priprema je druga prednost. Dovoljno je da sto grama brašna sipate u litar hladne vode, ostavite da se kuva 25 do 30 minuta i tri obroka su spremna“, kaže Jovan Stojanović, preduzetnik i pronalazač.
Ovako dobijen proizvod hranljiviji je od klasičnog pasulja i ne pravi probleme osobama sa osetljivim stomakom. Takozvani instant pasulj mogao bi uskoro da se pojavi na tržištu, ali je za to neophodno još nekoliko dozvola.
„Do sada smo dobili potvrdu da je proizvod dobar za ljudsku ishranu, ali je i dalje problem potpuna analiza, jer nema proizvoda sa kojim može da se uporedi jer je na tržištu jedinstven. Prvo ćemo da podnesemo zahtev za patent, zatim očekujemo i ostale dozvole, potrebne uslove za rad koje inspekcija treba da izda i posle toga proizvodnje može da počne“, naglašava Jovan Stojanović.
Priprema instant pasulja je mnogo jednostavnija od običnog kuvanja pasulja. Od 100 grama brašna moguća je brza priprema obroka za tri osobe. To nije njegova jedina namena jer je moguće koristiti brašno od pasulja i kao dodatak drugim jelima ili za pravljenje pihtija. Za sada nije testirano da li je moguće dobiti hleb. To bi mogla da bude posebna pogodnost za osobe osetljive na gluten koga u pasulju, za razliku od pšenice, uopšte nema.
Ideja borskog inovatora: Brašno od pasulja, 02… by rtvbor