MAJDANPEK – Uporedo sa završetkom školske godine, majdanpečki gimnazijalci okončali su i projekat „Imunizacija od dezinformacija“, koji su realizovali uz pomoć Zaječarske inicijative, fondacija „Iskorak“ i „Ziman“ i Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Kako kažu, cilj im je bio da se mladi edukuju u smislu izvora i načina informisanja, s obzirom na to da je u poslednje vreme, a posebno u godini iza nas, uočen problem infodemije, odnosno preplavljenosti društvenih mreža i drugih medija dezinformacijama, poluinformacijama, lažnim vestima i propagandom.

Ovo je već peti projekat koji realizujemo sa „Ziman“ fondacijom. S obzirom na to da se danas ljudi, a posebno mladi uglavnom informišu posredstvom društvenih mreža, želeli smo da kroz ovaj projekat ukažemo na opasnosti koje to nosi. Projekat je imao tri faze, koje smo realizovali kroz radionice na kojima smo izrađivali „maske i vizire“ protiv infodemije, a osmislili smo i „vakcinu“, kaže Jelena Ćirić, školski psiholog.

U sklopu projekta, u gradskom parku u Majdanpeku, priređena je i projekcija dokumentarnog filma, koji je s istom temom i porukom realizovao učenički parlament ove škole, koji je, takođe, osmislio i „vitaminski koktel“ kulturno umetničkih dešavanja, koja su plasirana putem društvenih mreža.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *