Ističe drugi ovogodišnji zastoj u otplati kredita

0

SRBIJA – Drugi moratorijum u otplati kredita, koji je propisala Narodna banka Srbije, kao jednu od ekonomskih mera ublažavanja posledica epidemije korona virusa, trajao je tokom avgusta i septembra. Građani mogu da očekuju da dobiju plan otplate u narednih nekoliko dana, ukoliko ga već nisu dobili. Banke su u obavezi da pismom ili elektronskim putem pošalju klijentima predlog plana otplate sa alternativama, a oni će moći da bankama odgovore u roku od sedam dana. U Udruženju banaka Srbije upozoravaju da dužnici koji po isteku drugog moratorijuma u otplati obaveza prema bankama ne zatraže od banke neku od posebno ponuđenih opcija, automatski pristaju na plan otplate koji mu je banka predložila i dostavila.

Reč je o tri modela otplate. Osnovni i opšti model koji banke predlažu je da se kamata nastala u prethodnom periodu raspodeli na ostatak duga čija otplata će biti produžena za period trajanja moratorijuma na otplatu.

Alterternative koje banke nude su da se odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu, odnosno da klijenti plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum. Ekonomisti savetuju da bi trebalo izabrati opciju koja najmanje remeti finansijsku egzistenciju. Najbolje je, naglašavaju isplanirati i odvajati sa strane kako bi se što pre izašlo iz dugovanja.Drugi moratorijum, koji je trajao dva meseca,  prihvatilo je više od 80 građana i blizu 70 odsto preduzeća, a ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *