Izgradnja nove Toplane jedino rešenje

0

Povodom problema u grejanju grada, tokom poslednjih dana gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je na konferenciji za novinare napomenuo da su osnovni uzroci svih poteškoća dotrajala postrojenja i veći deo mreže, a ne loš ugalj, kao i da je jedino rešenje izgradnja nove Toplane, koja će prema njegovim rečima početi već sredinom ove godine.

BOR – Svi proboji na kotlu II u borskoj toplani, kao i na magistralnim vrelovodima su sanirani tako da se stabilizacija grejanja u gradu očekuje do kraja dana. Uglja na zalihama ovog preduzeća ima oko 15.000 tona iz Banovića različite granulacije i određene kalorijske vrednosti, kao i 700 tona kvalitetnog češkog energenta, a očekuje se isporuka još 1000 tona ovog uglja. Problem lošeg grejanja u Boru je dotrajale toplana i deo sistema  vrelovoda, a ne nedostatak iii nekvalitetan ugalj, iako se do njega teže dolazi, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Aleksandar Milikić u osvrtu na aktuelne probleme u snabdevanju toplotonom energijom.

Zbog problema u grejanju nadležni u Gradu Boru zatražiće od odgovornih u Toplani da umanje deo račune za grejanje za tekući mesec, saopšteno je.

Osim problema u proizvodnom delu toplane, zbog dotrajalosti značajni nedostaci prisutni su u transportu toplote do korisnika gde se, po pojedinim procenama gubi i petina proizvodnje.

„Kvalitetno grejanje će Borani dobiti samo izgradnjom nove Toplane koja će početi sredinom ove godine“, najavio je Milikić. Prema njegovim rečima već od polovine februara na portalu Grada Bora biće objavljen javni poziv za raspisivanje javnog privatnog partnerstva za izgradnju nove Toplane. Obezbeđena je lokacija, završen je projekat njenog priključenja na postojeći vrelovod… Nova toplana će početi da se gradi u junu ove godine. Ideja je da se prvo postave kotlovi na gas, a već od 2025. godine tokom zime ona će biti u funkciji. Istovremeno, iz gradskog budžeta biće izdvojena sredstva za nabavku kalorimetara za potrebe građana kako bi se računi za grejanje plaćali po utrošku, a ne kao do sada po površini prostora.

„Ono što nije dobro, a pokazalo se i ovog puta da se funkcionisanje toplane i problemi sa grejanjem koriste u političke svrhe i to nikome neće doneti dobro, svakako ne građanima“, napomenuo je Milikić. On je na konferenciji pohvalio radnike Toplane koji su uložili maksimalan napor da se višestruki kvarovi otklone u najkraćem mogućem roku kako bi bilo uspostavljeno normalno grejanje grada.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *