Izgradnja Vizitorskog centra na „Feliks Romulijani“

ZAJEČAR – Još 2008-me godine govorilo se o izgradnji Vizitorskog centra pri arheološkom nalazištu „Feliks Romulijana“ kod Zaječara. U poslednje dve godine intenzivirani su kontakti i razgovori između nadležnih u Narodnom muzeju u Zaječaru  i predstavnika GIZ-a, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju koju je Evropska komisija odabrala za koordinaciju projektom. Projekat se finansira iz pretpristupnih fondova EU.

 „U okviru kompleksa koji će imati oko 2.400 kvadrata biće uređena kompletna infrastruktura uključujući i pristupni terminal za autobuse i automobile na 600 metara od same palate. Ovde će biti i interaktivna postavka sa predmetima odnosno delovima arhitektonske plastike, a posetioci će imati mogućnost virtuelnih šetnji putem aplikacija kroz nalazište. Na ovom prostoru biće izgrađeno i 10 apartmana za saradnike Muzeja ali i za posetioce lokaliteta. U suterenu objekta biće smešten Centar za naučna istraživanja. Prvenstveno projekat je značajan za sam grad Zaječar, kao i za „Romulijanu“ koja je prepoznata od strane celokupnog sveta kao svetsko kulturno nasleđe značajno za čovečanstvo“ naglasila je Maja Živić, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru.

Prema rečima nadležnih u zaječarskom muzeju, realizacija projekta izgradnje Vizitorskog centra na „Feliks Romulijani“ trebalo bi da započne tokom leta ove, a najkasnije početkom naredne godine. Radiće se u tri faze, a za ovu namenu iz evropskih fondova opredeljeno je 3,2 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *