MAJDANPEK – I ovog 6. avgusta, povodom Dana rudara, Udruženje za Majdanpek, svojevrsni hroničar ovog grada, priredilo je tradicionalnu izložbu pod nazivom „Majdanpek nekad i sad“, u okviru koje su prikazane uporedne fotografije Majdanpeka od pre pola veka i danas.

Pored ovih fotografija, posetioci izložbe mogu da pogledaju i neka zanimljiva dokumenta, koja govore o istorijatu majdanpečkog rudnika. Između ostalog, tu su dokumenti koji govore o prvim zakupcima Majdanpeka iz 1564. godine, kao i osmanski dokumenti o rudniku Majdanpek iz 16.veka, kada je izvršena reforma rudarskog zakonodavstva i otvoreni brojni rudnici, među kojima i majdanpečki“, priča Gradimir Bogdanović, predsednik Udruženja za Majdanpek i autor postavke.

Mnoge posetioce, posebno najstarije Majdanpečane, neke od  fotografija podsetile su na davno prošla vremena, početak rada rudnika bakra, mladost, siromašne, ali puno srećnije i bezbrižnije dane.

Lepo vreme i rudarski praznik izmamili su sinoć veliki broj Majdanpečana, koji su pored ove, u gradskom parku, mogli da pogledaju još dve izložbe, jubilarnu, petu postavku umetničkih fotografija „Kop“, Milana Klčeska i radove članova Udruženja umetnika Majdanpek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *