Jačanje imuniteta
BOR – U vreme učestalih respiratornih infekcija, gripa i ostalih virusa sličnih gripu, osim medikamenata koje lekari propisuju i nabavljamo ih u apotekama, osnova je jačanje imuniteta. Pre i tokom trajanja bolesti, pa i nakon što ozdravimo, neophodno je da naš organizam bude zaštićen a to može jedino ako nam je imuni sistem dovoljno jak. Na borskoj zelenoj pijaci se mogu nabaviti sveže voće i povrće od kog se najbrže pripremaju napici i obroci koji su prave „vitaminske bombe“ i bez izuzetka obezbeđuju zaštitu organizma od virusa i prehlada. Prodavci kažu da je ovih dana, shodno naglom širenju virusa među građanima, prodaja artikala koji se koriste za pripremu osnaživača imunog sistema, sve veća. Najviše se prodaju i preporučuju kiseo kupus, raso, ljute paprike, đumbir, beli luk i med, limun, jabuke i narandže.
I u prodavnicama zdrave hrane osetno je porasla potražnja za čajevima koji su vrlo efikasni kao pomoć lekovima, za jačanje imuniteta i za ublažavanje pojava koje prate aktuelne bolesti, prehlade, viruse i upalne procese. Čaj od nane smiruje stomak, snižava temperaturu i smanjuje bolove, čaj od majčine dušice preporučuje se za smirenje i protiv promuklosti, brusnice imaju antibakterijska svojstva, hajdučka trava i matičnjak umiruju kašalj, čaj od šipka je dobar protiv prehlade zbog toga što sadrži vitamin C, a žalfija je dobra za ispiranje grla i ispiranje usne duplje kod upala grla. Uz čajeve i vitamine, organizam će dobiti bolju negu i veću izdržljivost, pa će lakše odoleti bolestima, a ako se i razbolimo, imaćemo više snage da se izborimo sa bolešću.