Jačanje imuniteta pred polazak u školu

Dobar imuni sistem obezbeđuje snažnu prirodnu odbranu organizma od mnogih bolesti čiji su izazivači bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Kolektiv je idealno mesto za njihovo razmnožavanje, pa lekari preporučuju jačanje imuniteta kod dece pre povratka u školu.

Leto, odmor, opuštanje, bez obaveza i stresa, idealni su i za dobro zdravlje. Ali je povratak školskim i radnim zadacima sam po sebi stresan što može dovesti do pada imuniteta, pa na vreme treba zaštititi organizam.

Za jačanje imuniteta najvažniji je unos vitamina A, C, E i esencijalne kiseline, kao i minerala selena, cinka, gvožđa, bakra i magnezijuma. Konzumiranjem svežeg voća, povrća, orašastih plodova, integralnih žitarica, junetine i ćuretine, unosimo sve neophodne sastojke za jak imuni sistem. Za zaštitu od virusa i bakterija, izlučivanje toksina i varenje hrane zaduženi su probiotici, korisne bakterije koje se prirodno nalaze u crevima, a da bi se njihova ravnoteža održala, pre povratka u kolektiv preporučuje se uvođenje probiotske kulture iz sojeva Laktobacilus i Bifidobakterium„, kaže Tatjana Đorđević, magistar farmacije.

Osim pravilne i uravnotežene ishrane, deci je potreban kvalitetan san i redovna fizička aktivnost kako ne bi bili podložni umoru i bolestima, savetuje Tatjana Đorđević, magistar farmacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *