Javna preduzeća subvencije trošila na tekuće poslovanje i pokriće gubitaka

BOR – Osam gradova i opština, tokom tri godine, odobrilo je subvencije u ukupnom iznosu od 41 milijarde dinara. Iznos od 31 milijarde dinara je potrošen za tekuće poslovanje lokalnih javnih preduzeća, a 10 milijardi dinara za investiciona ulaganja, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije. Iznos subvencija od 41 milijarde dinara čini 72 odsto ukupno izvršenih subvencija svih jedinica lokalnih vlasti od 2015. do 2017. godine. Lokalne vlasti su iz godine u godinu povećavale sredstva za subvencije i u najvećoj meri ih odobravale za tekuće poslovanje javnih preduzeća, kao što su isplata zarada, zaostala dugovanja za električnu energiju, neplaćeni porezi i doprinosi, otpremnine i pokriće gubitaka. Kako se navodi u izveštaju, tekuće subvencije činile su tri četvrtine ukupnih subvencija, pa su tako bile smanjene mogućnosti za unapređenje razvoja lokalne infrastrukture a takođe, procenjeno je da postoji rizik da bi kod četvrtine preduzeća koja su dobijala subvencije, redovno poslovanje bilo ugroženo da ih nisu dobijali.

U Boru, od 2015. do 2017. godine najveće iznose tekućih subvencija dobili su Javno komunalno preduzeće „Toplana“ oko 118 miliona, Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ 107 miliona i Javno preduzeće Zoološki vrt  92 miliona. Zoo vrt je subvencije najvećim delom izdvajao za zarade zaposlenih, hranu za životinje i troškove električne energije. Učešće subvencija kod ovog preduzeća u poslovnim prihodima iznosi oko 90 procenata.  Subvencije u skoro istom iznosu dobila su i Javno komunalna preduzeća „Toplana“ i „Vodovod“, koja obavljaju usluge od vitalnog značaja za građane. Utvrđeno da da subvencijama održavaju tekuću likvidnost jer posluju sa gubitkom, imaju probleme zastarele opreme i mreže, remont nije dugo rađen a postoje i veliki dugovi za struju što su predstavnici ovih preduzeća i potvrdili revizorima.

Analizom dokumentacije uočeno je i da su korisnici subvencija menjali posebne programe, na osnovu kojih su dobili subvencije. Prilikom svakog rebalansa Odluke o budžetu, a najčešće krajem godine, uz posebne programe – menjaju se i iznosi za subvencije.

Državna revizorska institucija je uputila inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srbije da se u Zakonu o budžetskom sistemu definiše pojam subvencija. Na slabosti u ovoj oblasti ukazali su izveštaji o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja budžeta lokalnih vlasti, u kojima je utvrđeno da izdvajanja javnih sredstava za subvencije imaju značajne vrednosti u gotovo svim jedinicama lokalnih samouprava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *