Javna prezentacija plana posebne namene „Čukaru Peki“

BOR – Javni uvid u nacrt prostornog plan posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu „Čukaru Peku“ pored Bora i izveštaju o proceni njegovog uticaja na okolinu počeo je trećeg jula i trajaće do prvog avgusta. Građani koji to žele nacrt mogu da pogledaju na zvaničnom sajtu grada Bora i na sajtu ministarstva građevina, a u okviru javnog uvida u Boru je održana i njegova javna prezentacija.

Prema novom planu podzemne eksploatacije rudnog ležišta Čukaru Peki, primenjivaće se metoda bez urušavanja, rečeno je između ostalog na javnoj prezentaciji.

Prema ovom planu jamski hodnici u kojima su radovi završeni biće zasipani kombinacijom jalovine i cementa. Na ovaj način će se održati stabilnost tla iznad rudnika, a 50 odsto jalovine biće vraćeno u rudničke hodnike. Takođe, planirano je da se prilikom prerade rude dobijaju dve vrste koncentrata, onaj koji će ići u topionicu iz koga će biti oslobođeni sulfati, koji će biti posebno izdvojeni i deponovani na posebno jalovište kako bi se u budućnosti, kada tehnologija to dozvoli, eventualno dalje prerađivali. Biće formirana dva zaštićena odlaglišta, jedno za flotacijsku jalovinu i drugo za sulfatni koncentrat. Planom nije predviđeno ispuštanje otpadnih voda u reke, već će se sva voda koja se koristi u procesu prečišćavati i vraćati u proizvodni proces„, kaže dr Nenad Spasić, član projektnog tima.

Planirano je da se rudnik izgradi u naredne dve godine, a eksploatacija će trajati 12 godina, odnosno do 2033. godine, a još dve godine su predviđene za zatvaranje rudnika i da se preduzmu mere na trajnoj rekultivaciji zemljišta. Građani koji imaju primedbe na nacrt prostornog plana mogu ih dostaviti do prvog avgusta ministarstvu građevine ili odeljenju za urbanizam Grada Bora, a sednica komisije koja će razmatrati ove primedbe zakazana je za 21. avgust.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *