Javni uvid u plan detaljne regulacije groblja u Boru i Brestovcu

BOR – Za razliku od novog groblja u Boru, kojim gazduje Javno komunalno predzuzeće „3. oktobar“ i čiji su uređenje i izgradnja od otvaranja 1973. godine obavljani pretežno planski, groblje u borskom selu Brestovac osim što se neplanski širilo, infrastrukturno je neopremljeno, neuređeno i ne održava se. Usled nedovoljne površine za sahranjivanje, kao i potrebe za uređenjem postojeće infrastrukture i na gradskom i na seoskom groblju, Opštinska uprava Bor je izradila planove detaljne regulacije za oba područja i oglasila ih na javni uvid.

„Opština Bor je pokrenula izradu planova detaljne regulacije za proširenje groblja u Brestovcu i Boru, usled nedostatka grobnih mesta i u gradskom i u seoskom naselju. Tokom ove godine izrađen je plan detaljne regulacije za oba groblja koji je sada na javnom uvidu“, kaže Dragana Nikolić, zamenik načelnika Odeljenja za urbanizam Opštinske uprave Bor.

Novo groblje u Boru, trenutno broji 11.000 grobnih mesta, dok seosko groblje u Brestovcu, danas ima 735 grobnih mesta i više od dve hiljade grobnica i starih grobova.

„U samom gradu dobićemo mogućnost otkupa zemljišta za proširenje groblja, nove prostore za parkiranje i za izgradnju novih sadržaja, kao što su kapela ili eventualno krematorijum. Što se groblja u Brestovcu tiče poznato je da ono nema takve sadržaje, da je ono neuređeno, stihijski nastalo groblje u poslednjem veku, tako da će se tu dobiti nove površine za sahranjivanje, a takođe se planira i izgradnja nekih sadržaja, poput kapele i parking prostora. Sva groblja će biti uređena na način koji nalažu propisi o uređenju ovih mesta, uz obavezu izgradnje javne rasvete, vodovodne mreže i kanalizacije“, ističe Dragana Nikolić.

Fizička i pravna lica primedbe na nacrte urbanističkih planova i izveštaje o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Opštinskoj upravi mogu dostaviti do 14. novembra.

PLAN DETALJNE REGULACIJE GROBLJA , 26. oktobar 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.